Vad innebär betaversion?

Det innebär att tjänsten inte är helt klar, som en testversion skulle man kunna säga. Det är därför extra noga att du kontrollerar underlaget innan du skickar in till skatteverket.

 

Hur hanterar ni växelkurser?

Vi importerar kurser för de vanligaste marknadsvalutorna. Det innebär att du inte måste fylla i själv hur mycket t.ex. en Bitcoin var värd när du köpte Ethereum för din Bitcoin. Kurserna är dagskursen hämtad från externa tjänster.

Följande kryptovalutor har vi kurser för (just nu): BTC, ETH, XRP, XMR, LTC, USDT, USDC, BCH, XLM, DASH, BNB och BUSD. För kryptovalutor använder vi medelkursen mellan dagshögsta och dagslägsta när vi omvandlar till Svenska kronor. Detta motsvarar mitten på en dags-candlestick och är en approximation för att hamna så nära som möjligt den faktiska kursen då du genomförde transaktionen. Kurser hämtas från bland annat cryptocompare.com. Om du känner till den exakta kursen, t.ex. när du handlar direkt i svenska kronor eller kan se hur mycket det motsvarade i SEK på ditt bankkonto eller annat konto får du inte använda våran kurs, då måste du ange den exakta kursen eller totalbeloppet.

Följande FIAT valutor har vi kurser för nu: USD, EUR, CNY, GBP, CAD och JPY. För FIAT använder vi dagskursen som anges av ECB (Europeiska centralbanken).

Saknar ni någon kryptovaluta som används som en marknadsvaluta på någon exchange, kontakta oss så lägger vi in den. Vi kommer inte lägga in kurser för valutor som inte används som marknadsvalutor just nu. Det kommer hanteras till nästa deklaration (2020).

 

Vad menas med en FIAT valuta?

En FIAT valuta är en valuta som får sitt värde eftersom en instutition garanterar dess värde (oftast en stat/centralbank). Det finns inte en underliggande resurs som t.ex. guld, som motsvarar värdet och den som kontrollerar den kan skapa mer. När vi talar om FIAT på siten menar vi "vanliga valutor", så som amerikanska dollar eller svenska kronor.

 

Hur hanterar jag förlorade tillgångar?

Du får inte dra av förlorade tillgångar som en förlust. Du kan lägga in en förlust av tillgång i systemet, men det kommer bara påverka ditt kvarvarande antal. Detta är mest för att du ska kunna se hur mycket du har kvar själv.

 

Får jag använda schablonmetoden?

Schablonmetoden får inte användas när du redovisar försäljning av kryptovalutor.

 

Hur gör jag med omkostnadsbeloppen om jag deklarerat tidigare men vill fortsätta här?

Har du deklarerat tidigare så är det bara att lägga in omkostnadsbelloppet för respektive kryptovaluta i början på taxeringsåret, som du startar på här. Använd en händelsetyp som heter "kvarvarande omkostnadsbelopp" och följ instruktionerna.