Sen med deklarationen?

Det kan ta väldigt lång tid att få ihop deklarationen, speciellt om man gjort många affärer och inte jobbat med deklarationen kontinuerligt under året. Det kan vara transaktioner man inte hittar, som gör att siffrorna inte stämmer, det kan ta tid och vara svårt att samla ihop allt material och kontrollera det. Du kan också ha andra förhinder, du kanske har varit sjuk och inte haft möjlighet att göra klart i tid. Då kan du ansöka om anstånd med deklarationen.

För att du ska få anstånd, d.v.s. mer tid för att göra klart din deklaration behöver du ha ett giltigt skäl. Det kan vara att du saknar några uppgifter eller har blivit sjuk. Ett giltigt skäl torde också vara att du underskattat mängden arbete som det kräver och inte riktigt hunnit klart, speciellt om du aldrig deklarerat kryptovalutor förut. Det kan vara väldigt tidskrävande beroende på vad man har för transaktioner. Viktigt är att ansöka senast samma dag som deklarationen ska vara inne, vilket 2020 är 4 maj. Du gör ansökan enklast på mina sidor på skatteverkets hemsida, men kan också ringa dem.

Om du inte lämnar in i tid kan du få en förseningsavgift på 1250 kr. Om deklarationen inte är inne inom 3 månader får du ytterligare 1250 kr i avgift och 5 månader ytterligare 1250 kr. Tråkiga pengar, så om du har svårt att hinna skadar det inte att söka om anstånd. Om du får anståndet beviljat ska deklarationen istället vara inne 1 juni.

I samband med coronaviruset och sjukdomen covid-19 har Skatteverket också gjort några extra undantag i år. Det gäller bland annat personer över 65 år som inte behöver betala förseningsavgift även om deklarationen inte lämnas in i tid. Läs mer om det här.