Fallgropar vid handel med kryptovalutor

Att handla med kryptovalutor kan vara väldigt lönsamt och det har historiskt gett en otroligt bra avkastning. Om du köpte Bitcoin bara för 4-5 år sedan har du fått 1000-tals procent i avkastning. Men det finns några fallgropar med skatten som man måste se upp med som vi tar upp i denna artikeln.

Kvitta vinst och förlust

När du handlar med marknadsnoterade aktier så får du dra av 100% av dina förluster mot vinsten för andra aktieaffärer som du gör under samma år. När du handlar med kryptovalutor får du bara dra 70% av dina förluster mot vinster. Vad innebär då detta i praktiken?

Ta följande exempel: Du köpte kryptovalutor tidigt och säljer dem för 1 000 000 kr. Härligt va? Du har blivit miljonär och är helt överlycklig över att du köpte tidigt. I din iver att tjäna mer pengar köper du några andra kryptovalutor för pengarna som du tjänat. Du tänker att det är ju ändå pengar som du har tjänat och kan ta en större risk. De kryptovalutor som du köper visar sig gå väldigt dåligt och du förlorar nästan hela din miljon (samma år), närmare bestämt 950 000 kr. Ajdå, tänker du, men tröstar dig med att du ändå tjänat 50 000 kr på dina affärer. När det sedan är dags att deklarera får du en chock, enligt skatteverket får du bara dra av 70% av din förlust.

Beräkningen blir som följer:

1 000 000 - 0,7 * 950 000 = 335 000 kr är ditt beskattningsbara belopp

Eftersom det är 30% kapitalvinstskatt 335 000 * 0,3 = 100 500 kr som är din skatt

Du har alltså kvar 50 000 kr på ditt konto, men ska betala 100 500 kr i skatt. Detta innebär att trots att du inte förlorat något på dina affärer så har du gått -50 500 kr. Ju större belopp det handlar om, ju mer risk är det att du till och med kan hamna i personliga problem p.g.a. detta.

Det som är farligt med detta är egentligen om du gör väldigt många transaktioner under året. Många med vinst och många med förlust, då kan summan av dina vinster och förluster bli väldigt stora belopp, även om du inte tjänat speciellt mycket. Därför är det viktigt att ha koll under hela året på hur du ligger till. Du bör beräkna hur du ligger till med skatten kontinuerligt under året, så att du inte får en skattesmäll följande år. Detta kan deklarerakrypto.se hjälpa dig med så att du kan följa hur din skatt utvecklas under året.

 

Deklarationsår

Du kan inte dra av förluster mellan olika år. Ta t.ex. slutet på 2017 som exempel när Bitcoin var på all-time high, nästan 20 000 dollar. Ponera att du har tur och säljer dina Bitcoin i december när de står som högst och tjänar 1 000 000 kr. Du är exalterad över din vinst, några veckor senare har priset gått ner lite. Du blir girig och tänker att det kommer gå upp ännu mer och köper in dig igen i några olika kryptovalutor för 1 000 000 kr.

Du deklarerar följande för 2017:

1 000 000 * 0,3 = 300 000 i skatt

När du deklarerat tänker du att det har gått ner och vill inte sälja nu, skatten måste ju inte betalas än på ett tag. Så du bestämmer dig för att behålla din position i kryptovalutor ett tag till i hopp om att det ska gå upp innan skatten ska betalas. Din investering fortsätter tyvärr att falla och det slutar med att du förlorat 700 000 kr. De 300 000 kr du har kvar går till att betala skatten för föregående år.

Givetvis är det svårt att hantera ovan situation, du gör ju ändå en väldigt stor förlust oavsett, men man behöver ändå tänka lite på när man gör sina affärer och hur det påverkar den slutgiltiga skatten. Hade du istället valt att sälja bara en del i december 2017 och en del i början av januari 2018 hade du kunnat kvitta en del av vinsten mot din förlust så att din totala skatt blev lägre.

Generellt sett behöver man planera sina köp och sälj baserat på utvecklingen man haft. Har du en förlust för året kan du sälja något innehav med vinst innan året är slut. Om man egentligen vill ha sitt innehav kvar kan man köpa tillbaka direkt igen. Det enda man får räkna på är att kostnaden (avgifter) för att sälja och köpa inte blir större än skattevinsten.

Helt enkelt för att kunna planera sin skatt bättre behöver man ha kontroll. Med deklarerakrypto.se kan du hela tiden se hur mycket skatt du ska betala och om du ligger plus eller minus för året så länge du lägger in alla dina transaktioner kontinuerligt.

 

Förlora sina kryptovalutor

Nuförtiden har säkerheten det blivit bättre på centraliserade handelsplatser, men risken finns fortfarande att du blir av med dem om t.ex. handelsplatsen blir hackad. Du kan också bli av med dem på andra sätt såklart. Om det händer får du inte dra av detta som en förlust i din deklaration, men du måste fortfarande betala skatt för dina försäljningar. Det kan vara bra att om du gjort väldigt stora vinster under året att spara undan en del av pengarna på ett bankkonto, så att du säkert kan betala skatten när det är dags.